RWBsamenwerkingHalt webOp dinsdag 7 oktober heeft een delegatie van het Ministerie van VWS een werkbezoek afgelegd aan de voetbalvereniging Rood Wit Blauw (RWB) in Waalwijk. Deze 700 leden tellende voetbalvereniging was één van de pilotverenigingen waar in het najaar van 2013 een veiligheidsanalyse is uitgevoerd.

Halt en de KNVB hebben samen een methodiek ontwikkeld om meer zelfinzicht te krijgen in de veiligheid binnen de voetbalvereniging in het kader van "Naar een veiliger sportklimaat".

De veiligheidsanalyse omvat verschillende activiteiten (te weten een intake, startbijeenkomst, schouw, checklist verenigingsveiligheid, dialoogbijeenkomsten en een slotbijeenkomst), waarbij de verschillende geledingen binnen de voetbalvereniging (ouders, coaches, jeugdspelers) en daar buiten (lokale ketenpartners, bijvoorbeeld politie, welzijn, onderwijs, zorg en gemeente) actief betrokken zijn. Dit heeft geleid tot een dialoog binnen de vereniging en vooral tot bewustwording m.b.t. veiligheid binnen de vereniging. De analyse is bij RWB afgerond met concrete aanbevelingen om te komen tot acties om de veiligheid in en om de vereniging te bevorderen.

Na presentaties van de voorzitter van RWB Bas Bruurmijn, Halt en de KNVB vond een boeiende discussie plaats over de relatie tussen veiligheid en cultuur, de noodzakelijke bottom-up benadering om te komen tot waarden, normen en gedragsregels binnen de vereniging, de hierbij horende aanspreekcultuur en de belangrijke rol van ketenpartners. "De docent helpt onze trainers hoe om te gaan met 'bijzondere' spelers.. De welzijnsmedewerker kan samen met de vereniging jongeren van hangen tot voetballen brengen. Dat zijn concrete opbrengsten van de veiligheidsanalyse; we moesten een drempeltje over om deze partners te bevragen", aldus Bas Bruurmijn. "Het was daarbij verrassend hoe groot de bereidheid was bij de ketenpartners om zich samen met de voetbalvereniging verantwoordelijk te voelen voor de veiligheid in en om de vereniging."

FotoArikelHalt
Jan van Erp van Halt benadrukte hoe moeilijk het is om elkaar respectvol aan te spreken op ongewenst gedrag. "Iemand aanspreken op zijn gedrag is niet makkelijk maar wel goed te leren. Ook maakt overeenstemming over gedrag aan de voorkant het aanspreken gemakkelijker. Voorwaarde hierbij is dat alle geledingen betrokken worden bij het samenstellen van een pakket aan gedragsregels, bij voorkeur geformuleerd in waarneembaar gedrag". Sjors Brouwer van de KNVB denkt dat RWB heeft laten zien hoeveel maatschappelijke waarde ze hebben. "En zo zijn er velen. Dat zien de medewerkers van het Ministerie ook. Het ontmoeten van verschillende culturen is aan de orde van de dag op de voetbalvelden. Dat wil niet zeggen dat deze ontmoeting altijd vlekkeloos verloopt, zoals we op straat of in de wijk ook zien. Juist door hier actief aandacht aan te geven en het denken van de doelgroepen zelf op aan te zetten, zien we verbetering; door het houden van de dialoog over waarden normen en gedrag kunnen we winst boeken". KNVB, Halt en gemeenten kunnen samen dit proces bij verenigingen zoals bij RWB ondersteunen".

De voorzitter van RWB gaf na het officiële gedeelte nog aan dat de vereniging de bejegening van Halt en de KNVB als bijzonder prettig heeft ervaren. Er was sprake van 'naast de vereniging staan' in plaats van 'komen vertellen hoe het moet'. Deze voor Halt normale werkwijze en houding wordt door RWB ook in toenemende mate bij de medewerkers van de KNVB ervaren.