Met grote regelmaat krijg ik de vraag wat voor vereniging RWB nou eigenlijk is. Mijn verhaal is dan dat RWB een voetbalvereniging is waar iedereen van harte welkom is. Voorwaarde is dat je in staat moet zijn om je normaal te gedragen. Maar verder maakt het niet uit of je zwart, blank of geel bent. Maakt het niet uit of je goed of slecht kunt voetballen, RWB is een vereniging waar je prestatief en recreatief kunt voetballen. Maakt het niet uit of je een kind bent van een bijstandsmoeder of dat je uit een gezin komt waar het geld tegen de plinten klots. Wist je overigens dat de Gemeente Waalwijk bij mensen die het moeten doen van het minimum loon meehelpt om de de contributie te betalen. Wil je daar meer informatie over dan kun je terecht bij onze ledenadministratie, Peter Pol. Bovenstaande vertel ik overigens met gepaste trots, want het is toch geweldig dat we in staat zijn om met bijna 750 leden en zoveel verschillende mensen zo’n mooie vereniging te hebben.
Vorige week was ik samen met ca 1000 mensen uit de voetbalwereld in de Johan Cruijff Arena aanwezig bij het afscheid van onze bondsvoorzitter Michael van Praag. Wat was dat een inspirerende avond met een veelzijdig aantal sprekers. Wat denk je van oud bondscoach Louis van Gaal, NPO baas Shula Rijxman, presentator Paul de Leeuw, FIFA President Gianni Infantino en Jan Smit, voorzitter van de Raad van Commissarissen betaald voetbal van de KNVB. Duidelijk werd wat Michael van Praag als bondsvoorzitter heeft betekent voor het voetbal door zich uit te spreken tegen discriminatie en racisme. In het tijdperk dat Poetin antihomomaatregelen nam was de boot van de KNVB aanwezig op de Gay Pride en zagen we Michael van Praag feestvieren en een enorn statement maken. Michael van Praag was iemand die voor iedere voetballiefhebber klaar stond en daar neem ik graag een voorbeeld aan.

De laatste tijd zie ik steeds vaker stukjes langs komen over Rookvrije Sportparken. Als ik deze berichten moet geloven zijn er steeds meer verenigingen die hier voor kiezen. Voorlopig geen speerpunt voor RWB zelf heb ik nooit gerookt maar heb ik er persoonlijk geen moeite mee als andere een sigaretje roken. Of ik het verstandig vindt is een ander verhaal. Voorwaarde is wel dat niet rokers geen last hebben van mensen die wel roken. Wat goed gaat is het rookverbod in ons totale gebouw maar wat een hardnekkig probleem is dat je onder het terras, bij de entree en zelfs langs het veld sigarettenpeuken vindt. Met zoveel kinderen op ons sportpark is dat iets wat niet past en moet stoppen. Als we met betrekking tot dit punt rekening met elkaar houden het meeroken beperken en zorgen dat er geen peuken rondslingeren houden we het nog lang zo met elkaar vol.

De tijd tussen Kerst en Nieuwjaar zo tijdens de winterstop is een uitgelezen mogelijkheid om op je gemak terug te kijken. Misschien was de degradatie van het vlaggeschip, wat RWB-1 is, wel iets wat het beste is wat RWB kon overkomen. Voor de duidelijkheid, heel RWB heeft er enorn van gebaald dat RWB dit jaar een klasse lager moest gaan voetballen. Zeker het gevoel dat het niet nodig was geweest heeft er voor gezorgd dat heel RWB een enorme kater had. Maar misschien was dat nodig om de weg naar boven weer in te kunnen zetten. Dat RWB de weg naar boven weer heeft gevonden is inmiddels wel duidelijk.
RWB JO19 had vorig jaar nog een slechte start en kon maar net voorkomen dat het zou degraderen. Uiteindelijk herstelde RWB JO19 zich goed in de tweede helft van de competitie en won ook nog eens een keer de Waalwijk Cup voor de jeugd. Dit seizoen heeft het de lijn naar boven verder kunnen uitbouwen en staat het met de winterstop onder leiding van Nicky Ligtvoet in de subtop van de Hoofdklasse. RWB-2 kon vorig seizoen degradatie ter nauwernood voorkomen. Dit seizoen is het 100% beter gestart en staat het met de nieuwe trainer Alfons van der Pluijm op een gedeelde 1e plaats. De verschillen in de 3e klasse waar RWB-2 in voetbalt zijn echter klein want Sarto-3 heeft evenveel punten als RWB-2. De eerste plaats heeft RWB-2 dan ook te danken aan het betere doelsaldo. Inmiddels kunnen we nog een nieuwtje melden, de Technische Commissie heeft inmiddels met Alfonds van der Pluijm afgesproken dat hij ook volgend seizoen RWB-2 gaat leiden. Als laatste RWB-1 wat onder de gedreven leiding van Larry van Ommen een aantal wijzigingen ondervond. Na een wisselende voorbereiding, goede Waalwijk Cup, slechte Bekerwedstrijden, heeft RWB-1 in de competitie de weg naar boven weer gevonden. Mooi om te zien is hoe RWB-1 langzaam steeds meer een goed team wordt en dat naast de nieuwe aanwinsten ook jongens die vorig jaar er al bij waren en de jonge RWB-talenten steeds beter worden. Via een reeds verspreid persbericht heeft RWB al bekent kunen maken dat Larry van Ommen ook volgend jaar de trainer van RWB-1 is. Belangrijk dat dit inmiddels duidelijkheid is, hiermee kan de selectie in alle rust via een trainingskamp in Belgie toewerken naar de tweede seizoenshelft. Deze tweede seizoenshelft begint pittig want op zondag 26 januari 2020 start met een uitwedstrijd in Waspik, de nummer 2 van de competitie.

Aan het einde van deze Kerst column wil ik iedereen hele fijne Kerstdagen en een gelukkig, sportief en vooral gezond 2020 wensen. Dat gezondheid het belangrijkse goed is in het leven werd net voordat ik achter mijn laptop kroop maar weer eens pijnlijk duidelijk. Toen kwam namelijk het trieste bericht binnen dat José, de vrouw van Ad Schellen, onverwachts in het ziekenhuis was overleden. Wij wensen Ad en de rest van de familie dan ook heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Bas Bruurmijn Voorzitter Voetbalvereniging RWB.