In de serie terugkijken op oude successen springen we van seizoen 1939 / 1940 naar seizoen
1949 / 1950. 10 Jaar nadat RWB het eerste kampioenschap kon vieren mocht het wederom juichen voor een kampioenschap.
RWB was in seizoen 1947 / 1948 voor de eerste keer in haar bestaan gedegradeerd en wilde weer zo snel mogelijk terug naar de 3e klasse. In seizoen 1948 /1949 speelde het elke week wel een derby tegen Langstraatse tegenstanders. Kampioen kon RWB echter in dat seizoen niet worden, wel werd een mooie 2e plaats bereikt en was er goede hoop voor de toekomst. Seizoen 1949 / 1950 bracht een competitie met dezelfde tegenstanders als het seizoen ervoor, aangevuld met Tilburgse clubs. Slechts 7 verliespunten werden geincasseerd en dit bracht RWB met 4 punten voorsprong op RKDVC de titel. In die tijd was kampioen worden geen garantie voor promotie. De promotiewedstrijden gingen tegen Ons Vios, TAC en Bredania. Slechts één club zou overgaan. RWB behaalde 8 winstpunten (in die tijd leverde een winstpartij 2 punten op), juist één te weinig om te kunnen promoveren.

In een tijd dat het voetbal geheel is stil komen te liggen en nog niemand weet of cq hoe de huidige competitie wordt uitgespeeld is de Technische Commissie van RWB volop bezig met de voorbereidingen van seizoen 2020 / 2021. Doordat de huidige trainer Nicky Ligtvoet van RWB JO19 rond de winterstop had aangegeven dat hij na het seizoen zou stoppen moest RWB op zoek naar een nieuwe trainer.
RWB JO19 komt uit in de KNVB Hoofdklasse en is dit voorjaar ingedeeld in de poule met teams die ook volgend jaar in de Hoofdklasse uit komen. In de zoektocht naar een nieuwe trainer kwam RWB al snel in contact met Rob IJpelaar. Rob is met zijn 32 jaar een jonge trainer die 7 jaar de JO19 van Waspik heeft getraind en dit elftal van de 2e klasse naar de Hoofdklasse heeft gebracht. In de jeugd startte Rob op jonge leeftijd met voetballen bij The White Boys, stapte na 10 jaar over naar vv Waspik en voetbalde 14 seizoenen lang in het eerste elftal van vv Waspik. Wat visie betreft past Rob IJpelaar goed bij RWB. Bij RWB loopt in de jeugd veel talent rond en een rol spelen in zo veel mogelijk talenten afleveren aan de selectie van RWB is op het lijf geschreven van Rob IJpelaar. De Technische Commissie is er dan ook van overtuigd dat de samenwerking met Rob IJpelaar een succes wordt.

Maandag 23 maart was er weer een nieuwe persconferentie van het kabinet waarbij de maatregelen tegen het verspreiden van het Coronavirus verder werden aangescherpt. Werd afgelopen week nog gedoogd dat er op het kunstgrasveld door kinderen een balletje werd getrapt is het RWB terrein door de aanvullende maatregelen nu volledig gesloten. Om duidelijk te maken dat er niet gevoetbald mag worden zijn er extra bordjes geplaatst, zijn de pupillengoals ingeklapt en de grote goals verwijderd.

Vandaag kreeg de KNVB te horen dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen ongewijzigd is. Of dit 6 april blijft of een datum verder richting 1 juni is nog volstrekt onduidelijk. De voetbalbond houdt daarmee nog een sprankje hoop dat de competities in het betaalde en amateurvoetbal nog kunnen worden uitgespeeld. Komende week zal waarschijnlijk duidelijk worden of dit nog tot de mogelijkheden behoort.

In een tijd waarin het voetbal helemaal stil is komen te liggen zijn er altijd nog de successen van weleer waar op teruggekeken kan worden. Als je dan begint bij het begin moet je terug naar 1908, het jaar dat RWB werd opgericht. Met als leidraad het gedenkboek ter ere van het 40 jarig bestaan kom je er achter dat de eerste jaren sportief gezien voor RWB-1 niet echt succesvol waren. Het seizoen 1939-1940, precies 80 jaar geleden, bracht RWB het zo lang begeerde kampioenschap. Dat jaar, toen dreigende oorlogswolken zich boven Europa samenpakten en een aantal mensen moest missen door het uitbreken van de mobilisatie, werd RWB kampioen. Doordat de KNVB er door de oorlogshandelingen een noodcompetitie van had gemaakt werden de promotiewedstrijden afgeschaft. Jammer want ongetwijfeld zou RWB met dit elftal een goede kans gemaakt hebben op het tweede klasserschap. Tijd om te genieten van dit eerste kampioenschap was er niet want in mei brak toen in alle hevigheid de oorlog uit. Zou de geschiedenis zich na 80 jaar weer herhalen? Er is in Europa dan wel geen oorlog maar de uitbraak van het coronavirus zorg voor veel onzekerheden en niemand weet op dit moment hoe de competitie van 2019 / 2020 verder gaat. Voorlopig gaat de KNVB er vanuit dat de competitie gewoon wordt afgemaakt waarbij er vanuit wordt gegaan dat 30 juni de competitie eindigt.
Het kampioensteam 1939 – 1940 bestaande uit (in willekeurige volgorde) A.v.d. Heijden, J. Van Beek, J. Blom, H. Blom, B. Van Velthoven, J. (Koos) Treffers, L. Van Zon, G. Smolders, F. Muller, A. Van Osch, J. Van Velthoven, W. (Wim) Valk, van Boxtel en E. Timmermans.

Mensen die fit zijn en regelmatig sporten worden minder gemakkelijk ziek, het advies is dan ook om te blijven bewegen. Verder is het super handig dat je fit bent als straks de competitie weer gaat beginnen. Hoofdtrainer Larry van Ommen heeft voor de selectie Work-Out nummer 2 op een filmpje gezet en rondgestuurd aan alle voetballers, met dank aan Aldo van Lieshout van Crossfit.

 

Als eerste spreken wij de hoop uit dat het goed gaat met iedereen en hun familie. Gezondheid is nou eenmaal het belangrijkste wat er is. Dit geldt op dit moment wat minder voor Jos van Dalm, we hebben namelijk te horen gekregen dat hij in het ziekenhuis is opgenomen en hopen maar dat hij snel weer opknapt.

Sportpark De Gaard
Op dit moment wordt op het kunstgrasveld bij RWB door jongeren die niet naar school hoeven een balletje getrapt. Het gedogen dat kinderen op het kunstgrasveld voetballen is geen beslissing die RWB zelf heeft genomen. Dit is een beslissing die genomen is in overleg met de Gemeente Waalwijk en Jongerencentrum Tavenu. Het RIVM heeft laten weten dat kinderen buiten mogen spelen, het verhaal daarbij is dat kinderen geen belangrijke rol spelen in het verspreiden van het virus. Het belangrijkste is dat ouders zeker weten dat hun kinderen niet aan het snotteren of hoesten zijn. Bij verkoudheidsklachten geldt: Blijf thuis. Bij buiten spelen is het beter om grote groepen te mijden, door bij RWB het balletje trappen te gedogen neemt in ieder geval de druk bij plaatsen als het Cruijff court af. In de praktijk wordt door kleinere groepjes op de 6 verschillende goals een balletje getrapt. Jongeren Centrum Tavenu wijst de jongeren daarbij op de richtlijnen van het RIVM (niezen in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken, thuis meteen handen wassen of douchen en niet van elkaars bidon drinken) en houden in de gaten dat het niet te druk wordt. Ook mensen vanuit het bestuur lopen regelmatig een rondje om de kinderen er op te wijzen dat ze niks kapot moeten maken en de troep op moeten ruimen. Aan het onderwijs is met klem gevraagd om de lesprogramma's die ze aan ouders aanbieden meer te spreiden over de dag zodat niet alle kinderen op hetzelfde moment buiten kunnen gaan spelen. Ouders hebben daarnaast natuurlijk een verantwoording of ze hun kinderen buiten laten spelen.

Blijf fit
Mensen die fit zijn en regelmatig sporten worden minder gemakkelijk ziek, het advies is dan ook om te blijven bewegen. Verder is het super handig dat je fit bent als straks de competitie weer gaat beginnen. Hoofdtrainer Larry van Ommen heeft voor de selectie Work-Out nummer 2 op een filmpje gezet en rondgestuurd aan alle voetballers, met dank aan Aldo van Lieshout van Crossfit.

Info KNVB van Jan Dirk van der Zee Directeur-bestuurder Amateurvoetbal
De KNVB staat achter het besluit om alle activiteiten t/m 6 april stil te leggen en begrijpt tegelijkertijd dat dit grote impact heeft op amateurverenigingen. We stellen dan ook alles in het werk om verenigingen te ondersteunen in deze onzekere periode. Zo staan in deze tijd onze Verenigingsadviseurs voor je klaar om mee te denken over verschillende vraagstukken en ook de afdeling KNVB Contact blijft gedurende deze periode fulltime ter beschikking voor het beantwoorden van vragen waar jullie tegenaan lopen. Weet dat de KNVB met man en macht voor jullie klaar staat om daar waar nodig ondersteuning en hulp te bieden.
Ook voor de KNVB is het een uitdagende periode met op dit moment nog veel onzekerheden, onder meer over het verdere verloop van de competities. Ondanks deze onzekerheid wordt er op dit moment hard gewerkt aan het uitwerken van diverse scenario’s, waarbij we uiteraard afhankelijk blijven van de omstandigheden. Daarnaast maken we ons samen met NOC*NSF en andere sportbonden sterk voor een aanspraak op de steunmaatregelen van het kabinet. Lees hier de oproep vanuit de Nederlandse sportwereld.
Graag houden wij jullie met enige regelmaat op de hoogte over o.a. de volgende onderwerpen.

Competitie veldvoetbal (amateurvoetbal)

Hoewel er nog veel onduidelijk is staat het vast dat het uitspelen van alle competities een uitdaging gaat zijn. We realiseren ons dat we de komende tijd ook veel inzet gaan vragen van clubs. We doen dan ook een beroep op ieders flexibiliteit om met elkaar tot een zo goed mogelijk vervolg van de competities te komen. Op dit moment geldt dat alles is uitgesteld t/m 6 april; voor daarna wordt gewerkt aan verschillende scenario’s. Streven hierbij is om de competities in de A-categorie helemaal uit te laten spelen (i.v.m. de bijbehorende promoties en degradaties). Voor de afloop van de competities in de B-categorie wachten we vooralsnog de verdere ontwikkelingen af.
Indien kort na 6 april (een deel van) de competities hervat kunnen worden, zal er in ieder geval in het Paasweekend geen dubbel programma ingepland worden.
Ons uitgangspunt is dat uiterlijk 30 juni de competitie eindigt. Dit i.v.m. de zomervakanties en de start en voorbereidingen op het seizoen 2020/’21.
Er is op dit moment geen datum bepaald waarop uiterlijk wordt besloten of de huidige competitie nog (geheel) kan worden afgerond. De ontwikkelingen volgen elkaar dermate snel op dat we hierbij handelen naar de informatie die op dat moment voorhanden is.
Nu al is duidelijk dat – zodra de competities weer worden hervat – we niet ontkomen aan het plannen van midweekse wedstrijden. Uiteraard proberen we, waar mogelijk, dit tot een minimum te beperken.
Wanneer de crisis lang aanhoudt bestaat de mogelijkheid dat de uiterste overschrijfdatum van 15 juni wordt verschoven.
Tot slot, zorg goed voor jezelf en voor elkaar! Hopelijk kunnen we dan spoedig weer het normale (voetbal)leven met elkaar oppakken.

 

Hoofdtrainer Larry van Ommen is gelijk aan het nadenken geslagen hoe hij de spelers thuis aan de slag kan zetten 1x in de week work out oefeningen en dan 1x in de week zelf hardlopen.

 

De KNVB heeft al het voetbal in Nederland tot en 6 april maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het amateurvoetbal tot nader order worden uitgesteld. Het stilleggen van het Nederlandse voetbal komt voort uit de maatregelen van het kabinet om alle evenementen met meer dan honderd personen in heel Nederland af te gelasten. Daarnaast heeft de KNVB aan alle amateurverenigingen geadviseerd om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren.

Als Voetbalvereniging RWB volgen we het beleid van de KNVB en daarmee de adviezen van de RIVM en het Kabinet. Dit betekend dat het Sportpark de gehele maand maart gesloten zal zijn.
De KNVB gaat de komende periode nadenken over een goede oplossing om de competitie tot een goed einde te brengen.
RWB blijft de berichten nauwlettend in de gaten houden, als er nieuws is zullen wij jullie via onze facebookpagina Vv RWB Waalwijk en de website www.rwbwaalwijk.nl op de hoogte houden.

 

Sporten is goed voor je weerstand.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die sporten minder vaak ziek zijn, als je zorgt dat je fit blijft versterk je daarmee je immuunststeem. Het zorg er verder voor dat je in goede conditie blijft waardoor je straks goed voorbereid weer kunt starten met voetballen. Regelmatig bewegen helpt in ieder geval om ziekteverwekkers te bestrijden. Wij adviseren dan ook iedereen om weliswaar aangepast te blijven sporten. Dat kan voor de een twee keer in de week een half uurtje joggen betekenen en voor de getrainde voetballers onder ons twee keer per week een uurtje hardlopen.

Ga je met een groepje een balletje trappen dat is het dringend advies om de richtlijnen van het RIVM strikt in acht te nemen.
- Mensen die verkouden zijn, hoesten en/of koorts hebben blijven thuis.
- Geen handen schudden.
- Regelmatig handen wassen en na het sporten thuis douchen.
- Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg.
- Gebruik je eigen bidon.

De KNVB heeft alle Brabantse wedstrijden voor komend weekend uitgesteld en gehoor gegeven aan de oproepen van het NOC NSF. Deze maatregel van de KNVB geldt tot en met maandag 16 maart i.v.m. het corona virus.

Het hoofdbestuur volgt de richtlijnen op vanuit de KNVB en RIVM en heeft daarnaast ook besloten alle training af te gelasten tot en met maandag 16 maart.

De kantine en het terrein zullen OOK gesloten zijn tot en met maandag 16 maart.

De genomen maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart. Daarna wordt de situatie door het bestuur opnieuw bekeken.

We zullen bij nieuwe ontwikkeling iedereen tijdig informeren.

Het bestuur.

Nu het coronavirus ook in Nederland / Noord-Brabant is geconstateerd, krijgt de KNVB veelvuldig de vraag of dit gevolgen heeft voor de wedstrijden in het amateurvoetbal.
De KNVB staat in nauw contact met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. De KNVB houdt alle berichten nauwlettend in de gaten. Mochten er vanuit de overheid maatregelen worden opgelegd die mogelijk ook het voetbal raken, dan informeren ze zo spoedig mogelijk de voetbalclubs.
Zie verder voor actuele informatie over het coronavirus de website van het RIVM.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert verder inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: MELD JE AF EN BLIJF THUIS.
Verder adviseert de KNVB om het handen schudden met de tegenstanders en scheidsrechters te vermijden en kun je het beste je eigen bidon of waterfles gebruiken.

Neem verder de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:
• Regelmatig de handen te wassen met water en zeep
• Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen. En gooi ze direct weg.

 

De voorjaarscompetitie is 3 weken geleden van start gegaan. Sommige teams zijn door de KNVB (in samenspraak met de TC) hoger ingedeeld, sommige teams blijven op niveau en sommige teams zijn lager gaan spelen. Daarnaast is de Technische Commissie ook de afgelopen maand druk bezig geweest met het evalueren van het afgelopen half seizoen en het vooruitblikken op het komende voetbalseizoen 2020-2021.


We zijn trots om te mogen vertellen dat de volgende trainers komend seizoen de leiding hebben over de volgende selectie teams:

JO15-1: Nicky Ligtvoet en Biko Kerstens

IMG 4415

JO13-1: Alfons van der Pluijm en Zico Kemmeren

IMG 4417

Nicky Ligtvoet en Biko Kerstens gaan samen de JO15-1 trainen. Beide trainers zijn geen onbekende nvan elkaar. Vorig jaar pakten beide trainers in het succes jaar (samen met Bob Janssen) 3 prijzen met de JO13-1, te weten de Waalwijk CUP, het kampioenschap en de KNVB beker. Momenteel is Nicky trainer van de JO19-1 en Biko van de JO13-1. Alfons van der Pluijm en Zico Kemmeren gaan de JO13-1 trainen en coachen. Alfons heeft vorig jaar voor een stap omhoog gekozen en is momenteel met succes trainer van het 2de welke op een verdienstelijke 1e plaats staan in de 3e reserve klasse. Zico voetbalt onder Alfons en is daarnaast dit jaar trainer van de JO13-1.

Gido Boertje, Tim Schalken en Tim Vervoort hebben allen besloten te stoppen.
Gido en Tim Schalken beide vanwege tijdsgebrek. Tim Vervoort heeft daarentegen besloten bij een andere club aan de slag te gaan.  Gido blijft wel verbonden aan de club als coördinator.

Helaas hebben we nog geen trainer kunnen vinden voor de JO17-1. In de komende maanden gaan we ervoor zorgen dat ook de JO17-1 en uiteraard de recreatieve teams tijdig trainers/leiders en coaches zullen hebben komend seizoen. Mede door het nieuwe Jeugd Opleidingsplan en de nieuwe structuur heeft de TC meer tijd gekregen om een aantal zaken tijdig voor het nieuwe seizoen te kunnen regelen. Het opleidingsplan en de nieuwe structuur wordt medio maart gepost op Facebook en op de website van R.W.B.
( www.rwbwaalwijk.nl )

Alle bovenstaande trainers wensen we alvast alle succes toe!!

Technische Commissie R.W.B.

Nicky Ligtvoet – Cor Pulles – Foort Cove – Dave de Louw.