Samenvatting van de nieuwsupdate van Jan Dirk van der Zee, Directeur-bestuurder Amateurvoetbal van de KNVB.

De update start met goed nieuws voor RWB en alle andere voetbalverenigingen in Nederland. Het kabinet heeft deze week namelijk een nieuw steunpakket voor de amateursport aangekondigd ter waarde van 240 miljoen euro. Het kabinet erkent hiermee het belang van het unieke verenigingsleven in Nederland en de moeilijke positie waarin veel clubs verkeren door de coronamaatregelen.
Naast de aankondiging van het nieuwe steunpakket werd ook bekend dat de Tweede Kamer in meerderheid haar steun heeft uitgesproken voor een avondklok. Vanaf zaterdag 23 januari t/m 9 februari zal deze van kracht zijn van 21:00u tot 4:30u. De avondklok is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van het kabinet om de verspreiding van (de Britse variant van) het coronavirus een halt toe te roepen. Het trainingsprogramma voor de jeugdafdeling hoeft daarvoor bij RWB niet aangepast te worden. Met uitzondering van RWB JO19-2, die wat eerder beginnen, was de planning al zodanig dat iedereen ruim voor 21.00 uur thuis kan zijn.
Scenario’s competities
In de vorige nieuwsupdate gaven we al aan dat uiterlijk in de week van 9 februari een beslissing wordt genomen over de resterende scenario’s voor een eventuele herstart van de competities. Om één van deze scenario’s tot uitvoer te brengen zal er voor de senioren A-categorie (RWB-1, 2 en JO19-1) uiterlijk in het weekend van 10 en 11 april gestart moeten worden. Voor de overige competities gelden er andere deadlines. In de week van 9 februari gaat de KNVB definitief bekijken of en welk scenario nog mogelijk is en welke deadlines hieraan gekoppeld zitten. Hierbij houden we ook rekening met de trainingsopbouw naar een eventuele herstart.

Alternatieve competities
Mochten de maatregelen blijven aanhouden en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan zal er worden besloten om de competities voor het seizoen 2020/’21 definitief niet meer te hervatten. Er vindt dan uiteraard ook geen promotie/degradatie plaats. In plaats daarvan zullen we voor het veldvoetbal in de resterende maanden van dit seizoen op basis van inschrijving (regionale) competities of bekertoernooien organiseren voor alle categorieën, inclusief het standaardvoetbal. Op die manier kunnen teams dit seizoen alsnog op een competitieve manier wedstrijden tegen elkaar spelen. Deze competitievorm staat los van het reguliere competitie en er zal dan ook geen promotie/degradatie aan worden gekoppeld.